vara, cum ploua putin, cum mi se face pofta de cafea. si mi-am amintit de o cafea pe care inca tot n-am incercat-o dar diseara, dupa munca, musai. noi, cafegii, stim cate ceva despre cafea, mai multe ca cei care doar beau cafea. nu ca ar fi ceva rau in asta. ideea e ca daca tot bag ceva in corpul meu zilnic, incerc sa stiu cate ceva. istoria de sute de ani a cafelei, a nascut in multe popoare cate o cafea specifica. chiar si noi avem una, marghilomana, aparuta dupa primul razboi mondial. alexandru marghiloman e cunoscut ca "inventatorul" acestei cafele. de fapt un servitor de-al sau a facut-o pt prima data cand nu avea apa la indemana. pt ca mi-e lene sa scriu, dau un copy paste la un articol din historia:
Se spune că Alexandru Marghiloman (1854-1925), om politic, jurist, lider conservator şi unul dintre cei mai mari moşieri ai ţării, era un mare băutor de cafea. Într-o zi, când se afla la vânătoare, a cerut să i se facă una. Nefiind pregătit cu toate cele trebuincioase unei cafele, valetul a improvizat, punând, în loc de apă, coniac. Astfel s-a născut „marghilomana“. După Primul Război Mondial, la Capşa, rafinaţii aristocraţi cereau „un marghiloman“, „două marghilomanuri“ sau „o marghilomană“. Tot în acele vremuri, la Hanul lui Manuc, în „Sala Domnească“, unde aveau loc baluri mascate şi serate mondene, la care se serveau platouri cu peşte sau cu felii de friptură rece de mistreţ, însoţite de vin alb sec şi vin negru, cafeaua Marghiloman era la mare cinste.
„Marghilomana“ este, de fapt, o cafea turcească, fiartă cu rom sau coniac. Era servită în ceşti foarte mici, fără toartă, cunoscute sub numele de „filigeană“. Cafeaua se fierbea în ibrice aşezate pe nisip încălzit cu cărbuni. În filigeană, boierul Marghiloman adăuga un strop de rom Jamaica sau de coniac foarte fin. Astăzi, există mai multe feluri de a prepara această cafea, nelipsit din toate fiind romul sau coniacul. La foc mic, se pun la fiert într-un ibric 100 ml de coniac şi două linguriţe de zahăr. Când amestecul dă în clocot se adaugă şi trei linguriţe de cafea. Se trage ibricul, se acoperă şi, după circa 2-3 minute, când cafeaua cade la fund, licoarea rezultată se pune într-o ceaşcă. Un alt mod de preparare constă într-o ceaşcă cu apă, care se pune la fiert, tot în ibric, cu o linguriţă de zahăr. Când apa dă în clocot, se adaugă romul şi cafeaua. Se serveşte fierbinte, cu un… trabuc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu