Pagini

luni, 29 aprilie 2013

"transmitem in direct nimicul inceput ieri, in mijlocui nicaieriului. nu s-a intamplat nimic, dar asteptam aici nimic mai mult"

inainte sa citit asta, urmariti videoul de mai jos. bun. exact asa sta treaba cu majoritatea evenimentelor de presa din romania.

stau reporterii si cameramanii de la 8 dimineata la curtea de apel bucuresti, spre exemplu. vorbim, tot ca exemplu, de recursul in cazul fratilor camataru. interventie la ora 9: "inca nu s-a intamplat nimic din nimicul de astazi. inca asteptam sa se intample nimic. revenim intr-o ora". interventie in ora 10:"nimic nu s-a intamplat, nimicul se lasa asteptat. continuam sa asteptam nimicul". interventie in ora 11,12,13,14: nimic. ora 15: breaking news - fratii camataru ajung la curtea de apel bucuresti. interventie 15.05:" fratii camataru au ajuns la curtea de apel, coborand din duba politiei incatusati. n-au avut nimic de declarat". ora 16, prima beta (adica un material video montat): apare duba, coboara fratii camataru, se aude un sunet de fond, editorii video se chinuie sa blureze catusele, ca deh, regulile cna sunt reguli(?!). interventia live ne aminteste de ce fratii camataru sunt in arest si ne spune din nou ca acestia n-au avut nimic de declarat. ora 17, 18, 20 idem. poate la 20 fiind prime time, adica atunci cand si basescu are ceva de zis, materialul beta ne arata si povestea din spatele arestarii. o zi intreaga, o echipa formata din doi sau mai multi oameni, plus un sofer, plus energie si nervi, soare si vant, fac asta. si sunt vreo 7 televiziuni de stiri plus cateva generaliste care au si ele un jurnal principal de stiri.

si asta e doar un exemplu. zilnic sunt cazuri la curtea de apel, la inalta curte de casatie si justitie, tribunal, judecatorie. daca nu e asta, vine cineva cu avionul dar nu se stie cand. daca nu e asta e vreo sedinta a vreunui partid unde se sta toata ziua in aceleasi conditii ca la final sa iasa unu si sa declare nimic, spunand ca urmeaza o conferinta de presa unde va raspunde nimicuri intrebarilor. daca nu e asta, astepti acasa la cineva sa iasa la declaratii. la sedii de partide, la birouri parlamentare, la institutii, la diverse firme aflate in diverse scandaluri, la accidente unde daca nu iei si ce are de zis soferul distrus care tocmai a ucis din greseala pe cineva, plans tot si ascunzandu-se de camera, se pare ca nu e stire. daca nu e asta, e vorba de ceva social, unde sunt prezentate niste nimicuri de date, urmand apoi opinia unui "specialist" ca apoi doi-trei dintre cei mai comuni ramani posibili, adolescentul excitat si cu vocabular limitat pe care nu-l intereseaza astfel de subiecte si romanul de 50+ care le stie pe toate doar ca e mereu sarac si mereu e vina guvernului, iliescu fiind mai bun chiar daca a furat si el dar pe vremea lui ceausescu nu era chiar asa, dom'le. evenimente sportive sau mondene, acealasi aluat din care se face marele cozonac cu rahat. mai sunt evenimentele culturale care ori pupa in pula vreun "maestru" din teatru care nu zice nimic ori e vorba de vreun tanar intelectual care face cacatul sa puta putin mai arogant. apoi apar in schema stirile externe, majoritatea fara nici 0,0001% impact asupra ta/noastra/romaniei dar trebuie fiindca asa e structurat un jurnal de stiri.

intrebarea simpla e "de ce?".



Niciun comentariu: